Često postavljana pitanja - FAQ

Šta je potrebno da bih počeo prodavati on-line?

Sve što je potrebno jeste da popunite bazu vaše ponude hotela, apartman, izleta, transfera ili rent-a-car vozila i da nas kontaktirate da vam pošaljemo kod za integraciju ponude na vaš web sajt.

Kako se ponuda integriše na web sajt?

Ponudu je moguće integrisati na dva načina:

 • Koristeći iframe - integracija u trajanju od nekoliko minuta
 • Koristeći API. Ovo je kompleksan način integracije. Potrebno je angažovati programera. Trajanje integracije je od 5-7 radnih dana, u zavisnosti od trenutne strukture web sajta. Ovaj način je najbolji način integracije zato što omogućava vašim gostima da vašu ponudu pronađe preko internet pretraživača kao što su Google, Bing, Yahoo, Yandex i dr.

Kako počinjem raditi sa sistemom?

Ukoliko koritite modul za smještaj, predlažemo da prvo kreirate opisne podatke za vaš smještaj (grupe i atribute) - opremljenost objekta. Nakon toga možete početi sa unosom vaše ponude. Možete pogledati uputstvo za preporučene početne korake za rad na sistemu na sledećem linku: preporučeni koraci

Da li je moguće rezervaciju uplatiti kreditnom karticom?

Jeste. Ukoliko na vašem tržištu banke podržavaju implementaciju sistema za plaćanje karticama, možete povezati payment gateway direktno na sistem i početi primati uplate direktno putem vašeg web sajta.

Šta ukoliko na mom tržištu ne postoje payment provideri za plaćanje karticama?

Ukoliko vaše tržište nije pokrivenom payment provajderima, možete i dalje raditi sa sistemom i primati rezervacije u realnom vremenu.

Dio sa dokumentima koji gostu stižu nakon obavljene rezervacije je jako dobro razrađen, pa stoga možete obaviti kompletan proces od upita do realizacije rezervacije putem sistema, sa svim potrebnim pratećim dokumentima koje sistem automatski šalje gostu.

Možete odabrati različite metode plaćanja: uplata na bankovni račun ili uplata putem western union-a, tako da gosti mogu uplatiti novac direktno na vaš račun, bez potrebe da im šaljete dodatne dokumente ručno. Na ovaj način ste automatizovali proces naplate i prodaje bez vašeg angažovanja, što vam omogućava da Vaš posao radi za Vas, čak i kada niste u Vašoj agenciji.

Koji tipovi dokumenata su podržani u sistemu?

U sistemu su podržani različiti dokumenti u zavisnosti od statusa u kojem se upit ili rezervacije nalazi. Podržani su sledeći dokumenti:

 • Predračun
 • Račun
 • Turistički vaučer
 • Najava rezervacije dobavljaču

Prilikom komunikacije sa gostima, dobavljačima ili partnerima putem sistema, možete upisati dodatne napomene koje se automatski prikazuju u dokumentima. Možete upisati dodatno pitanje ili unijeti dodatne napomene, a vaša komunikacija na ovaj način izgleda veoma profesionalno.

Kako se unosi novi smještaj?

Unos novog smještaja počinje unosom partnera - dobavljača. Nakon što ste unijeli novog dobavljača, možete dodati novi smještaj koji povezujete sa tim dobaljačem. Svu komunikaciju sa dobaljačem obavljate isključivo preko sistema, najava rezervacije, potvrda rezervacije itd.

Kako se unose smještajne jedinice za određeni smještaj?

Smještajne jedinice unosite u djelu cjenovnika pritiskom na dugme ADD. Sistem dodaje novu smještajnu jedinicu, a vi birate tip, opis, max osoba, max djece, način obračuna (po osobi - po sobi), te unosite cjene za smještajnu jedinicu po sezonama koje sami kreirate. Moguće je unijeti različite cijene u različitim periodima, cijene u zavisnosti od broja osoba koje borave u smještaju, kao i cijene za dug boravak.

Kako unosim popuste?

U zavisnosti od način obračuna cijene popuste unosite na 2 načina.

 • Direktnim unosom popusta na redu cjenovnika
 • Definisanjem popusta koji kasnije pridružujete različitim smještajnim jedinicama

Da li je moguće unijeti stop sales u određenom periodu?

Jeste. Stop sales unosite u djelu “Units” na djelu smještaja, jednostavnim odabirom početnog i krajnjeg datuma za stop sales.

Kako dodajem novi izlet?

Dodavanje novog izleta je krajnje jednostavno i obavlja se na jednoj strani. Unosite sve potrebne podatke vezane za ponudu:

 • šta je uključeno tokom izleta
 • koji vodiči su podržani
 • prodajnu sezonu
 • cjene za odrasle i cijene za djecu
 • broj osoba - kapacitet grupe

Kako radim sa transferima?

Da bi ste dodali cijene za transfere, potrebno je da dodate vozni park, te onda gradove. Nakon toga popunjavanjem cjenovnika u tabelarnom prikazu, lako i brzo popunjavate matricu sa cijenama.

Da li je moguće definisati različitu cijenu sa uračunatim popustom za povratni transfer?

Jeste. Prilikom unosa cjenovnika, sistem automatski kreira povratnu cijenu, koju možete prilagoditi i direktnim upisom cijene povratnog transfera unijeti i obračuniati popust.

Kako unosim ponudu za rent-a-car vozila?

Da bi ste unijeli ponudu za rent-a-car potrebno je prvo da unesete Vaš vozni park. Nakon toga unosite lokacije preuzimanja i vraćanja (gdje je sve moguće preuzeti i vratiti vozila sa mogućnosti naplate u zavisnosti od lokacije), kao i dodatke prilikom rezervacije kao što su: GPS, ponuda za vozačem, sjedište za djecu i ostale dodatke. Nakon toga definišete cijene u zavisnosti od broja dana na koje se auto rentira.

Kako obavljam prodaju partnerima preko B2B platforme?

B2B platforma je dizajnirana na način da vaši partneri mogu da pregledaju i rezervišu ponudu koju vi kao turoperator ili turistička agencija korsitite.

Imate mogućnost definišete različite cijene za različite partnere ili tržišta. Kompletna komunikacija sa partnerima se obavlja putem sistema.

Da li je preko sistema moguće upravljati stranama i sadržajima na web sajtu koji nisu dio turističke ponude smještaja, izleta, transfera ili rent-a-car vozila?

Preko sistema je moguće upravljati isključivo sa turističkom ponudom smještaja, izleta, trasnera i rent-a-car vozila.

Preko sistema nije moguće upravljati stranama kao što su “O nama”, “Kontakt”, “Vijesti”, itd.

Za ovu potrebu koristimo CMS koji je naša firma izradila namjenski da odgovori na ove potrebe. Preko CMS-a možete dodavati različite kategorije na vašem web sajtu - portalu, kao što su npr. turistički vodič sa interaktivnom mapom objekata i drugi potrebne sadržaje. CMS je dizajniram da štedi trud i vrijeme i krajnje je jednostavan za korisnike i lako prilagodljiv različitim potrebama.

Da li je sve proizvode moguće rezervisati u realnom vremenu?

Sve proizvode uključujući smještaj izlete, transfere i rent-a-car vozila, moguće je rezervisati u realnom vremenu.

Da li mogu kontaktirati korisničku službu ukoliko imam dodatna pitanja?

Ohrabrujemo Vas da kontaktirate našu korisničku službu za sva pitanja ili nedoumice koje imate. Rado ćemo Vam izaću u susret bilo da vam je potreban savjet ili neko dodatno objašnjenje ili imate potrebu za nekom vrstom tehničke intervencije. Naša korisnička služba je otvorena svakim radnim danom od 09-17h.

Možete da nas kontaktirate telefonom na +382 67 613 079 ili putem email-a na info@ibookhotel.me.

Imate li pitanje?